Jest mało prawdopodobne, aby poproszenie pasażerów samolotu, aby nie jedli orzechów, zapobiegło reakcji alergicznej w trakcie lotu, ale w przeglądzie najnowszych dowodów specjaliści od alergii twierdzą, że wyczyszczenie siedzeń wilgotną chusteczką może to zrobić.
Małe kawałki jedzenia często przyklejają się do siedzeń, stolików i ekranów i przedostają się z rąk do ust lub twarzy.
Z przeglądu wynika jednak, że nie ma dowodów na to, że alergeny orzechów rozprzestrzeniają się po kabinie przez systemy wentylacyjne.
Kiedy czas między lotami jest krótki i nie ma czasu na sprzątanie kabiny, pasażerowie z alergią pokarmową powinni móc wejść na pokład jako pierwsi i samodzielnie wyczyścić swoje siedzenie, radzą eksperci.
– zapytał brytyjski Urząd Lotnictwa Cywilnego eksperci w celu przeglądu zagrożeń związanych z lataniem dla osób z alergią pokarmową.
Panuje powszechne przekonanie, że cząsteczki orzeszków ziemnych mogą rozprzestrzeniać się w powietrzu w samolocie, dlatego linie lotnicze często ogłaszają, prosząc pasażerów, aby nie jedli orzechów na pokładzie.
Jednak autor recenzji, profesor Paul Turner, profesor kliniczny w dziedzinie anafilaksji i alergii pediatrycznej w Imperial College w Londynie, powiedział, że pasażerowie nie powinni się martwić, że żywność przedostanie się do powietrza.
„Nie znaleźliśmy żadnych dowodów na to, że cząstki orzechów mogą przedostawać się przez system wentylacji kabiny samolotu i powodować reakcje” – powiedział.
„Co więcej, zdecydowana większość osób z alergią pokarmową nie reaguje na zapach jedzenia, nawet jeśli są uczulone na bardzo małe ilości”.
Jak wynika z recenzji, powietrze krąży po kabinie, a nie przez nią, a wydajne systemy filtrujące usuwają zdecydowaną większość kurzu, oparów i cząstek jedzenia z wdychanego przez pasażerów samolotu.
Powietrze jest całkowicie wymieniane podczas lotu co trzy do czterech minut.
W szpitalach i klasach zdarza się to co 10 minut.
„Najpierw deska”
Poprzednie badania wykazały, że orzeszki ziemne można wykryć w powietrzu jedynie w bardzo niskich stężeniach i bardzo blisko samych orzechów.
Chociaż opary ryb i owoców morza oraz cząsteczki mąki pszennej w powietrzu mogą powodować reakcje alergiczne, są to wyjątki.
Zamiast tego prawdziwe zagrożenie stwarzają pasażerowie poprzednich lotów, którzy pozostawiają pozostałości orzeszków ziemnych na siedzeniach, tacach, podłodze i ekranach rozrywkowych.
Jeśli obszary siedzeń nie zostaną odpowiednio wyczyszczone pomiędzy lotami, małe kawałki orzechów mogą wylądować na rękach i twarzy następnego pasażera – czytamy w recenzji.
„Jeśli osoby z alergią pokarmową wejdą na pokład jako pierwsze i będą miały czas na wyczyszczenie miejsca na siedzeniu chusteczką dla niemowląt lub chusteczką antybakteryjną, ryzyko przypadkowych reakcji jest znacznie mniejsze” – stwierdził profesor Turner.
„Sprzątanie pasażerów”
Autorzy twierdzą, że zakazy lotów mogą w rzeczywistości dawać pasażerom fałszywe poczucie bezpieczeństwa w czasopiśmie BMJ Archives of Disease in Childhood.
Osoby zagrożone potencjalnie zagrażającą życiu reakcją alergiczną, zwaną anafilaksją, powinny zawsze mieć przy sobie dwa wstrzykiwacze z adrenaliną.
Linie lotnicze powinny rozważyć posiadanie ich na pokładzie na wypadek sytuacji awaryjnej i mieć jasne zasady dotyczące alergii pokarmowych na swoich stronach internetowych.
„Kluczowym przesłaniem jest to, jak ważne jest, aby pasażerowie myli miejsca siedzące, w tym stolik i system rozrywki w oparciach siedzeń” – powiedział Simon Williams, dyrektor naczelny organizacji charytatywnej Anaphylaxis UK.
Około jedno na 50 dzieci i jeden na 200 dorosłych w Wielkiej Brytanii ma alergię na orzechy. według organizacji charytatywnej.