Jabłka i jesień dobrze do siebie pasują.
Wydaje się więc stosowne włączyć przepis Debi Morgan na chrupiące jabłka ze smażonymi jabłkami do jesienny deser repertuar z okazji Narodowego Dnia Desera.
Morgan, założycielka południowego bloga kulinarnego Quiche My Grits z Asheville w Północnej Karolinie, powiedziała Fox News Digital sprawdzony przepis to uwielbiany jesienny przysmak o cierpkim i słodkim smaku z wyśmienitą chrupkością.
Dla wszystkich, którzy chcą przygotować bogaty w cynamon deser, od którego w kuchni na pewno będzie pachnieć sadowniczą piekarnią, przygotowaliśmy instrukcję krok po kroku, jak to zrobić smażone chrupiące jabłko.
Narodowy Dzień Desera Według kalendarza świąt narodowych obchodzone jest 14 października. „To dzień, w którym można delektować się słodyczami, a wiele restauracji i marek żywności oferuje specjalne okazje, aby to uczcić” – zauważa strona.
Potrzebne materiały
Patelnia żeliwna o średnicy 12 cali
Duża miska
Nóż
Odmierzanie łyżek i kubków
Przybory do mieszania
Lody waniliowe (opcjonalnie)
Składniki
Smażone jabłka
4 duże, miodowe, chrupiące jabłka
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
JABŁKO DZIENNIE I 4 INNE WSPANIAŁE JESIENIOWE POKARMY, KTÓRE SĄ ZDROWE, PYSZNE I ZABAWNE
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka wody
Chrupiąca polewa
2 szklanki granoli owsianej (o niskiej zawartości cukru lub na bazie miodu)
1 szklanka posiekanych orzechów pekan
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki
½ kostki miękkiego masła
Wskazówki
Smażone jabłka
1. Pokrój nieobrane miodowe chrupiące jabłka i umieść plastry na żeliwnej patelni.
2. Posyp plasterki jabłka cynamonem, brązowym cukrem i wanilią i wymieszaj.
3. Dodaj 6 kawałków (małych plasterków) masła i smaż jabłka na średnim ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż zawartość stanie się miękka. Podczas smażenia pamiętaj o zamieszaniu jabłek.
Więcej artykułów o stylu życia znajdziesz na www.foxnews.com/lifestyle
4. Po usmażeniu wlej szklankę wody na patelnię i wymieszaj ją z plasterkami jabłka.
5. Podczas przygotowywania chrupiącej polewy zagotuj jabłka. Pilnuj patelni, aby uniknąć przypalenia plasterków jabłka.
Chrupiąca polewa
1. Rozgrzej piekarnik do 350° Fahrenheita.
2. Do dużej miski wsypujemy granolę, posiekane orzechy pekan, cynamon, brązowy cukier i mąkę.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER LIFESTYLE
3. Dodajemy zmiękczone masło i mieszamy zawartość do momentu, aż konsystencja stanie się „krucha”.
4. Posyp chrupiącą polewą plasterki jabłka, gdy są jeszcze na patelni.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS
5. Piec naczynie przez 15 minut lub do momentu, aż stanie się złotobrązowe.
6. Podawać z lodami według uznania.