Chociaż niektóre produkty spożywcze są uważane za zdrowe i odżywcze, nie zawsze tak jest optymalny do utraty wagi.
Zarejestrowana dietetyczka Ilana Muhlstein rozmawiała z Fox News Digital w wywiadzie na temat niektórych pokarmów, które mogą hamować cele związane ze zdrowiem i kondycją.
„Zdecydowanie istnieje duża różnica między zdrowym i zdrowym sposobem na utratę wagi” – stwierdził ekspert z Los Angeles. „Widzę, że jest to coś, z czym boryka się wiele osób”.
CHUDE, ŚREDNIE BIAŁKO: ILE NALEŻY JEŚĆ? DIETETYK UJAWNIA ODPOWIEDZI
Zauważyła, że można jeść zdrową żywność, a mimo to przytyć, „co nie jest zdrowe dla całego organizmu, zwłaszcza jeśli ma się do stracenia”.
Oto sześć zaskakujących produktów spożywczych, które mogą nie pomóc Ci schudnąć.
1. Granola i płatki owsiane
Natomiast granola to klasyczna posypka do zdrowe przekąski podobnie jak miski jogurtowe i smoothie, Muhlstein porównał to do „pokruszonego ciasteczka”.
„Ludzie uważają to za super zdrowe, ale płatki owsiane zwykle miesza się z masłem orzechowym, olejami, syropem klonowym, miodem, kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi” – powiedziała. „Są upieczone, są gęste, a filiżanka granoli może mieć 600 kalorii”.
2 zaskakujące potrawy na jesień, które są pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu
Według Muhlsteina nawet odrobina granoli może dodać do 200 kalorii.
„(To) naprawdę nie jest dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o uzupełnianie żywności i utrzymywanie zdrowego zakresu kalorii w celu utraty wagi” – powiedziała.
Chociaż produkty na bazie owsa, takie jak płatki owsiane i płatki owsiane, mogą dobrze działać dla osób uprawiających sport, mogą nie być najlepszym wyborem dla osób odchudzających się, powiedział Muhlstein.
„To w pewnym sensie im przeszkadza… nie są w stanie tego spalić tak szybko” – powiedziała. „To naprawdę dobre rozwiązanie przed treningiem, ponieważ bierzesz węglowodany i efektywnie je wykorzystujesz”.
BADANIA POKAZUJĄ, ŻE PICIE MLEKA SOJOWEGO MOŻE ZMNIEJSZYĆ CZYNNIKI RYZYKA CHORÓB SERCA
Muhlstein zaleca łączenie przepisów na płatki owsiane z jogurtem lub proszkiem białkowym bardziej optymalny posiłek.
2. Masła orzechowe
Dietetyk stwierdził, że masła orzechowe „nie są źródłem białka”, mimo że całe orzechy zawierają białko.
Można ich używać do dodawania smaku lub zdrowego tłuszczu przepisy jak sos sałatkowy, smażone potrawy lub koktajle, powiedziała.
„Jeśli próbujesz jeść masło orzechowe jako źródło białka i jesz kanapkę z masłem orzechowym i galaretką, masz dużo kalorii, dużo węglowodanów… i ogólnie bardzo, bardzo mało białka” – zauważył Muhlstein.
3. Nasiona Chia
Przekąski na bazie nasion, takie jak puddingi z nasion chia, zyskały na popularności jako zdrowa opcja śniadaniowa.
Puddingi z nasion chia można jednak przygotować ze słodzikami, takimi jak miód, syrop klonowy i mleko kokosowe, dzięki czemu są „bardzo bogate w kalorie” i mają niską zawartość białka – ujawnił Muhlstein.
„Ma dużo dobrych, zdrowych tłuszczów i może być świetny dla trawienia, (zawierając) kwasy Omega-3 i błonnik” – powiedziała.
„Ale ogólnie rzecz biorąc, nie jest to najchudszy wybór, jeśli chcesz zrzucić kilogramy na wadze i zachować szczuplejszą sylwetkę”.
4. Awokado
Chociaż awokado jest dobrze znane ze swojego zdrowego tłuszczu, spożywanie jego zbyt dużej ilości może utrudnić osiągnięcie celów związanych z utratą wagi.
Większość kobiet Według Muhlsteina wystarczy tłuszcz w ilości około jednego awokado dziennie.
KRYZYS DIETOWY W AMERYCE: TRENER FITNESS I MAMA ZACHĘCAJĄ PLAN ŻYWIENIOWY „BEZ ZASAD”
„Kiedy dostaniesz sałatkę z połową awokado na sosie, na wierzchu z orzechami i całą resztą, to prawdopodobnie dużo” – powiedziała. „Zwykle zalecam od jednej czwartej do jednej trzeciej awokado na raz”.
5. Chleb na zakwasie
Podczas Covid-19 pandemia lockdownu wiele osób zaczęło piec chleb na zakwasie, co znacznie zwiększyło jego popularność.
Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na stronie www.foxnews/zdrowie
Chociaż zakwas ma pewne zdrowe właściwości, ponieważ jest sfermentowany i może mieć niższy indeks glikemiczny, Muhlstein zauważył, że „nadal ma kalorie”.
„To nadal nie jest kalafior” – powiedziała. „To naprawdę zabawne, jak wiele osób prawie traktuje to tak, jak jest”.
Niektórzy klienci Muhlstein mają zwyczaj piec co tydzień bochenek chleba na zakwasie, a następnie zjadać go w całości – dodała.
„To naprawdę nie wpływa na utratę wagi” – stwierdziła. „Ale to ostatnia rzecz, o której myślą, że jest problemem, ponieważ tak ją reklamowano zdrowa żywność.„
6. Pesto
Pesto może być pyszną przyprawą do sałatek, warzyw i innych potraw, ale zwykle robi się je z „dużą ilością oliwy z oliwek, dużą ilością parmezanu i dużą ilością orzeszków piniowych” – przestrzegł Muhlstein.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER ZDROWIA
„Kiedy macza się to w chlebie i staje się nadmierne, jest to bardzo wysokokaloryczna przyprawa” – powiedziała.
Dietetyk zaleca odchudzanie a przepis na pesto z sokiem z cytryny, jogurtem greckim lub drożdżami dietetycznymi zamiast sera i orzechów.
Dodanie większej ilości bazylii pomoże zagęścić przepis, a więcej wody ułatwi jego zmiksowanie.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS
„Wiem, że dla niektórych szefów kuchni brzmi to świętokradzsko, ale jeśli naprawdę chcesz uzyskać smak, istnieją sposoby na zrobienie chudszego pesto” – dodał Muhlstein.