PORTLAND, Oregon (MONETA) – Wine Enthusiast opublikował listę 50 najlepszych restauracji winiarskich w Stanach Zjednoczonych, wyróżniając najlepsze z regionu Pacyfiku Północno-Zachodniego.

Według doniesień serwisu na rok 2024 na liście znalazły się nowe lokale z menu serwowanym przez szefów kuchni i spersonalizowanymi kartami win, a także restauracje oferujące szeroką gamę programów winiarskich.

„To, co wydaje się nowe i świeże w restauracjach i na kartach win, zawsze się zmienia. Połączenia potraw, które kiedyś wydawały się radykalne, są teraz w amerykańskim kanonie kulinarnym, a niegdyś mało znane wina z małej produkcji są teraz najwyraźniej w każdym nowym barze winnym od Portland w stanie Oregon do Portland w stanie Maine” Miłośnik wina powiedział.”

Oregon

Ardenw Portland, znalazło się na liście magazynu Wine Enthusiast ze względu na inspirowane regionem Pacyfiku Północno-Zachodniego menu sezonowe szefa kuchni Erika Van Kleya oraz bogatą kartę win.

„Lista win obejmuje cały świat, z wieloma starszymi rocznikami i cenami na wyższym poziomie. Jest szczególnie mocna w Pinot Noir i Chardonnay zarówno z Oregonu, jak i Burgundii, co otwiera oczy na degustacje porównawcze” — powiedział Wine Enthusiast.

Kolejny gorący punkt Portland, Sekretarzykznalazł się na liście Pacyficznego Północnego Zachodu.

Wine Enthusiast chwalił zmieniające się codziennie sezonowe menu lokalnej restauracji, bogatą piwnicę z winami i „bezpretensjonalne dania” szefa kuchni Kevina Gibsona.

Według Wine Enthusiast ponad połowa ich win, wyłączając szampana, kosztuje mniej niż 100 dolarów.

Położony w sercu regionu winiarskiego Oregonu w McMinnville, OKTA uzupełniło listę restauracji w Oregonie.

Posiadająca własną farmę i laboratorium fermentacyjne ŌKTA otrzymała wysokie noty za swoje „mikrosezonowe” menu degustacyjne i kartę win obejmującą ponad 250 win z Oregonu i całego świata.

Waszyngton

W Waszyngtonie Wine Enthusiast dodał Canlis w Seattle na listę „ikony luksusowych restauracji” w mieście.

Jak podaje Wine Enthusiast, książka win dostępna w restauracji liczy ponad 100 stron i zawiera wiele win produkowanych w małych ilościach w cenie poniżej 75 dolarów.

Szczekająca żaba w Woodinville w stanie Waszyngton znalazło się na liście „tradycyjnych destynacji gastronomicznych” w mieście winiarskim.

„Choć karta win skupia się na winach z Waszyngtonu i Oregonu, zawiera również wzorcowe wina z całego świata, które mają nadać kontekst mieszankom w stylu Rodanu i Bordeaux, wytwarzanym na tyłach restauracji” – wyjaśnia Wine Enthusiast.



Source link