Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Sydney wykazało, że przy opracowywaniu aplikacji żywieniowych służących do śledzenia spożycia pokarmów i kontrolowania masy ciała konieczne jest udoskonalenie umiejętności sztucznej inteligencji (AI).
Badacze początkowo sprawdzili 800 aplikacji, zanim wybrali 18 do dalszej oceny. Te 18 aplikacji, które obejmowały zarówno zintegrowane z AI, jak i ręczne aplikacje do rejestrowania żywności, zostały następnie ocenione pod kątem ich zdolności do rozpoznawania składników i szacowania zawartości energii.
Dr Juliana Chen, główna autorka badania, a także akredytowana praktykująca dietetyczka, wykładowczyni i badaczka w dziedzinie żywienia i dietetyki na Uniwersytecie w Sydney, uważa, że chociaż aplikacje zintegrowane ze sztuczną inteligencją są wygodniejsze w stosowaniu niż ręczne zapisywanie spożywanych posiłków, należy z nich korzystać ostrożnie.
„Kiedy pacjenci lub społeczeństwo używają aplikacji do śledzenia spożycia żywności lub zarządzania wagą, proces ten może często wydawać się uciążliwy” — powiedział dr Chen. „Dodanie funkcji AI, takich jak rozpoznawanie obrazów żywności, mogłoby znacznie ułatwić proces wszystkim.
„Ważne jest jednak, aby zawsze dokładnie sprawdzić, czy wykryta wielkość porcji odpowiada temu, co zjadłeś. Niektóre aplikacje identyfikują tylko jedzenie, podczas gdy inne szacują również wielkość porcji i spożycie energii. Dlatego w przypadku osób odchudzających się kluczowe jest sprawdzenie, czy szacunki aplikacji pokrywają się z tym, co zjadłeś”.
Kluczową częścią badania było sprawdzenie dokładności i adaptowalności tych aplikacji w przypadku trzech różnych planów dietetycznych – zachodniej, azjatyckiej i zalecanej (opartej na australijskich wytycznych żywieniowych) – aby zapewnić uwzględnienie szerokiego zakresu kulturowych preferencji żywieniowych.
Pod nadzorem dr Chen studentki kierunku żywienie i dietetyka Xinyi Li, Annabelle Yin i Ha Young Choi odkryły, że aplikacje do ręcznego rejestrowania posiłków zawyżały spożycie energii w przypadku diety zachodniej średnio o 1040 kilodżuli, podczas gdy zaniżały spożycie energii w przypadku diety azjatyckiej i zalecanej diety średnio o odpowiednio 1520 kilodżuli i 944 kilodżuli.
Z kolei aplikacje kulinarne zintegrowane ze sztuczną inteligencją często miały trudności z dokładnym określeniem zawartości energetycznej w mieszanych daniach azjatyckich. Przykładowo, kalorie w zupie pho z wołowiną zostały zawyżone o 49 procent, a w herbacie z mlekiem perłowym niedoszacowano kalorii aż o 76 procent.
„Aplikacje żywieniowe z integracją AI są generalnie lepsze w wykrywaniu poszczególnych zachodnich produktów spożywczych, gdy są one oddzielone na talerzu” — powiedział dr Chen, który również pochodzi z Charles Perkins Centre. „Jednak często mają problemy z daniami mieszanymi, takimi jak spaghetti bolognese czy hamburgery. Problem ten jest częstszy w przypadku dań azjatyckich, które zazwyczaj zawierają różnorodne składniki mieszane, których nie można znaleźć w bazie danych odpowiednich aplikacji, co może prowadzić do błędów podczas obliczania wartości energetycznej konkretnego posiłku”.
Idąc dalej, badanie zaleca kilka kroków w celu ulepszenia aplikacji żywieniowych. Obejmuje to zapewnienie, że treści edukacyjne i porady dostarczane przez aplikacje są oparte na dowodach i godne zaufania, co można osiągnąć poprzez współpracę z ekspertami ds. żywienia.
„Aby zwiększyć wiarygodność i dokładność aplikacji żywieniowych, ich twórcy powinni angażować dietetyków w ich rozwój, szkolić modele AI za pomocą różnych obrazów żywności – zwłaszcza w przypadku dań mieszanych i zróżnicowanych kulturowo – rozbudowywać bazy danych dotyczące składu żywności i uczyć użytkowników, jak robić wysokiej jakości zdjęcia żywności w celu zwiększenia dokładności rozpoznawania” – powiedział dr Chen.
„Jeśli monitorujesz swoje zdrowie, np. kontrolujesz wysokie ciśnienie krwi lub śledzisz spożycie sodu, ważne jest, aby porównywać swoje wybory żywieniowe z etykietami żywieniowymi lub skonsultować się z akredytowanym praktykującym dietetykiem. Ekspertyza dietetyka jest w takich przypadkach nieoceniona, ponieważ może on dostarczyć dokładniejsze szacunki dotyczące tego, ile energii zużywa twoje ciało i czego potrzebuje najbardziej, aby osiągnąć holistycznie zdrową dietę”.
Ocenę przeprowadzono przy użyciu Skali Oceny Aplikacji Mobilnych (MARS) i Skali Zmiany Zachowania Użytkownika Aplikacji (ABACUS).
Po ocenie „Noom” otrzymał średnią ocenę 4,44 na 5 w skali MARS, co oznacza, że został oceniony bardzo wysoko pod względem zaangażowania, funkcjonalności, estetyki i jakości informacji. Otrzymał również doskonałą ocenę 21/21 ABACUS za włączenie wielu funkcji, które promowały zmianę zachowania, wyznaczanie celów, śledzenie i treści edukacyjne.
Wśród innych aplikacji wykorzystujących sztuczną inteligencję, „MyFitnessPal” i „Fastic” pomyślnie rozpoznały próbkę 22 zdjęć różnych potraw i napojów, osiągając skuteczność odpowiednio na poziomie 97 procent i 92 procent.