Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Michigan wykazało, że inulina – naturalnie występujący błonnik roślinny powszechnie stosowany jako suplement, prebiotyk w napojach gazowanych, zamiennik słodzików oraz w innych produktach i celach – może być nowym, potencjalnym lekarstwem na alergie pokarmowe.

W artykule opublikowanym w czasopiśmie „The Journal” można przeczytać, że jest to znaczący postęp, który daje nadzieję na ulgę osobom cierpiącym na alergie pokarmowe na całym świecie. Materiały naturalne opisuje sukces doustnej immunoterapii na bazie żelu inulinowego w zatrzymywaniu reakcji alergicznych u myszy, częściowo poprzez ukierunkowanie na bakterie w jelitach. Żel zapobiegał poważnym reakcjom alergicznym w trakcie i nawet po podaniu, w tym reakcjom na typowe czynniki wyzwalające, takie jak orzeszki ziemne, białko jaja i mleko.

Badania przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców z dziedziny nauk farmaceutycznych, inżynierii biomedycznej i chemicznej, medycyny wewnętrznej i innych specjalności wskazują, że żel inulinowy nie tylko łagodzi objawy, lecz także eliminuje pierwotną przyczynę alergii pokarmowych.

Badania prowadził James Moon z College of Pharmacy na UM. Od lat badał potencjał inuliny w leczeniu chorób. Powiedział, że terapia oparta na żelu inulinowym jest bardzo obiecująca ze względu na profil bezpieczeństwa i potencjał produkcji na dużą skalę.

„Inulina, powszechnie spożywany błonnik pokarmowy uznany za bezpieczny przez FDA, stanowi podstawę żelu, co czyni go wykonalną i możliwą do przetłumaczenia opcją do zastosowań klinicznych” — powiedział Moon, którego laboratorium opracowuje technologie dostarczania leków w połączeniu z farmaceutyką i inżynierią, aby zidentyfikować sposoby, w jakie organizm może zwalczać choroby. Moon jest profesorem nauk farmaceutycznych JG Searle.

Chociaż potrzebne są dalsze badania i próby kliniczne, aby przetestować wyniki, badanie, które podkreśla rolę mikrobiomu jelita cienkiego i metabolitów w regulacji alergii pokarmowych, otwiera potencjalnie zmieniające życie nowe drogi dla interwencji terapeutycznych, powiedział. Inne, nowsze opcje leczenia odnotowały niskie przyjęcie z powodu niepożądanych reakcji i nierównomiernej skuteczności.

Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom nawet 1 na 3 dorosłych i ponad 1 na 4 dzieci cierpi na alergie pokarmowe. Jest to choroba zmieniająca życie, z którą coraz trudniej sobie poradzić, ponieważ alergeny mogą znajdować się w różnych produktach spożywczych i napojach.

Alergie pokarmowe stały się poważnym problemem na całym świecie, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, ponieważ przypadkowe narażenie na alergeny może wywołać poważne reakcje, w tym śmierć.

Badania wykazały, że żel inulinowy, specjalnie opracowany z alergenem, normalizuje niezrównoważoną mikroflorę jelitową i metabolity u myszy alergicznych. Ta normalizacja doprowadziła do ustanowienia tolerancji doustnej specyficznej dla alergenu, skutecznie tłumiąc reakcje alergiczne na różne alergeny pokarmowe.

„Terapia wykazała długotrwałą ochronę nawet po zaprzestaniu leczenia, co wskazuje na jej potencjał do trwałej ulgi w przypadku alergii pokarmowych” – powiedział Fang Xie, student studiów podyplomowych, który również kierował badaniami.

Inuliny to grupa polisacharydów i naturalnych węglowodanów zapasowych występujących w ponad 36 000 gatunkach roślin, m.in. w pszenicy, cebuli, szparagach i cykorii, która jest najczęściej wykorzystywana do produkcji suplementów.

Włókno jest również przedmiotem badań naukowych i prób klinicznych mających na celu sprawdzenie jego roli w leczeniu lub lepszym zrozumieniu nowotworów złośliwych, chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy i innych chorób.

Badacze, których praca została włączona do badania, reprezentują instytucje z całego świata, w tym University of Texas MD Anderson Cancer Center, Dongguk University, Seul, Republika Korei, Michigan State University, University of Washington i WPI Immunology Frontier Research Center, Osaka University, Japonia. Ponadto badacze z University of Michigan reprezentują Biointerfaces Institute, wydziały nauk farmaceutycznych, inżynierii biomedycznej, inżynierii chemicznej i medycyny wewnętrznej oraz Mary H. Weiser Food Allergy Center.

Zastrzeżenie: Moon deklaruje interesy finansowe w zakresie członkostwa w zarządzie, jako płatny konsultant, w zakresie finansowania badań i/lub jako udziałowiec w EVOQ Therapeutics i Saros Therapeutics, a UM ma interes finansowy w EVOQ Therapeutics, Inc. Pozostali autorzy deklarują brak konfliktów interesów.



Source link